
LEAGUE, TOURNAMENT AND ASSOCIATION 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

CONCERNING THE CORONAVIRUS (COVID-19) 
 

Public health directives over coronavirus (COVID-19) are evolving. USBC is sharing rules 

and governing topics in this document as a resource to members if  conditions require 

postponement or cancelation of competition. Below are Frequently Asked Questions (FAQs). 

 

LEAGUES 
 

What are a league’s options if schedule changes are deemed appropriate? 

Leagues have the option to postpone its sessions or cancel the remaining schedule. The 

league and bowling center should discuss and agree to changes in the schedule. 

 

Who has the authority to postpone a league session because of health concerns? 

The league board of directors (team captains and off icers), by majority vote, decides on 

postponements for the entire league. The issue of rescheduling a postponed session(s) 

needs to be discussed with the center to determine any effects on the center agreement 

with the league and any possible scheduling/f inancial impacts resulting from this action.  

 

Who must approve any agreement to end the league season early because of the 

coronavirus issue? 

USBC is declaring the coronavirus outbreak as an emergency situation and is allowing the 

league to change its schedule by ending early, by a majority vote of the board of directors. 

The approval does need to be agreed upon by both the center management and the league 

board of directors (team captains and off icers).  

 

Can the league board of directors do an email vote to decide these issues? 

In order to reduce the need for individuals to gather in one place to make these decisions, 

an email vote would be allowed as long as all board members can be contacted by email.  

 

How will ending the league early affect the league prize fund? 

This will result in the league having less than anticipated funds in any adopted prize list. To 

amend the adopted prize list based of the funds available, the league board of directors 

(team captains and off icers) are to meet and approve an amended prize list, which must 

follow the general outline of the current prize list. 

 

If a league does not complete the season due to the coronavirus, how should the 

league change their adopted prize list to accommodate the shortfall? 

USBC has put together a guide for leagues which describes ways for leagues to adjust their 

prize lists in a way that only requires a majority of the league board of directors (captains 

and off icers) for approval.  You can access this guide here.  The key issue to adjusting a 

prize list where just a majority of the board is required for approval is maintaining the same 

structure of the previous approved prize list and only adjusting the prize values.  Changes 

such as eliminating categories or other prizes named in the league rules would require the 

unanimous consent of all the team captains. 

http://usbcongress.http.internapcdn.net/usbcongress/bowl/rules/pdfs/HowToAdjustPrizeList.pdf


 

 

 

How does the league determine their champions the season ends early? 

If possible, the league would end their season and declare champions based on the 

standings after the f inal date of competition. If a roll-off is necessary, we would advise the 

league to work with the teams involved to schedule any needed roll-offs as soon as 

possible, to allow for the orderly closeout of the season.  

 

If a league continues to bowl but members want to withdraw from the league, can 

the league hold them responsible for league fees? 

USBC holds that any member who withdraws f rom a league due to the coronavirus outbreak as having 

suf f icient cause for withdrawal in accordance with Rule 114a.  The individual must give notice but would 

not be held responsible by USBC for payment of  the league fees for the two -week notice requirement 

should the league proceed with Rule 115b proceedings. 

 
As the player has suf f icient cause for withdrawal, they would be entitled to a prorated share of  prize 

money based on the number of  league sessions paid for. 

 

If I withdraw from the league because of the coronavirus outbreak, am I entitled 

to prize money? 

Yes, you are entitled to a prorated share based on the number of weeks paid for.  

 

TOURNAMENTS 
 

Squads were cancelled because of concerns over the coronavirus. Can tournament 

management reschedule the squads? 

Tournament management may extend the tournament by contacting the USBC Rules Team. 

If the entry deadline has passed, only those individuals originally entered to bowl on the 

cancelled squad(s) are permitted to bowl on the rescheduled date. 

 

If tournament management cancels the rest of the tournament, how are prizes to 

be awarded? 

Prizes would be based on the number of entries that participated prior to the cancellation of 

the tournament.  

 

If a tournament is cancelled, are refunds required for those who did not 

participate? 

Yes, all fees paid by the bowlers for events in which they did not compete must be returned. 

 

If a tournament is not cancelled and I decide not to participate, am I entitled to a 

refund? 

USBC is treating the coronavirus as an emergency situation and advising tournament 

management that they have the authority to issue refunds to any entrant(s) who chose(s) 

to withdraw from their event. Another option would be to have the entry fee forwarded to 

the next season’s event. 

 

ASSOCIATION OPERATIONS 



 

Can we cancel our Annual Meeting? 

Associations should postpone the Annual Meeting to a later date, instead of cancelling, since 

associations are required by law to hold an annual meeting.   

 

Can we postpone our Annual Meeting until after August 1?   

Yes.  However, we suggest holding it when reasonably possible within this bowling season.  

If it cannot be done this bowing season, you will have complications which are addressed in 

the next three questions. 

 

What happens to the board members terms if our Annual Meeting is postponed 

until after August 1, 2020. 

Those board members whose terms are ending before the Annual Meeting is conducted 

remain in their position until an election is held or they resign. 

 

What happens to the proposed amendments if our Annual Meeting is postponed 

until after August 1? 

Any amendment that was to go into effect August 1, would be effective immediately upon 

adoption. This should be stated in the announcement informing the delegates/members of 

the postponement and prior to the legislative session. 

 

If we hold our Annual Meeting after August 1 and our delegates terms have ended, 

who represents the association at the State Annual Meeting? 

Those delegates terms would extend to this postponed Annual Meeting, since they were 

elected to represent the association for the 2019-2020 season. 

 

Can we cancel our Association Championship Tournament and/or State Pepsi 

Championships, or do we need to reschedule it this season to comply with USBC 

Bylaws? 

If an Association Championship Tournament or State Pepsi is cancelled because of  the 

coronavirus outbreak, USBC will not require the association to conduct one this season.  We 

would encourage the association to attempt to reschedule the tournament, but if  

accommodations cannot be made, USBC will not hold the board responsible for the 

requirement. 


